Maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Unigarant
Wij vinden het belangrijk om met elkaar te werken aan een betere toekomst. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de mens, het milieu en onze maatschappij. Daarom kiest Unigarant voor Maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Onze duurzaamheidsreis
Het doel van ANWB – en daarmee ook van Unigarant – is ’triple zero’ in 2050: 0 files, 0 verkeersdoden en 0 emissie. De reis hiernaartoe is een ontdekkingstocht, iedere dag leren we weer iets nieuws. Om koers te houden, hebben we duurzaamheid onderverdeeld in drie thema’s: Emissie, Circulariteit en Sociale Duurzaamheid. Door gericht te werk te gaan, hopen we een duurzame bijdrage te leveren aan de samenleving.
Met onze inzet willen we bijdragen aan vijf van de Sustainable Development Goals die door de Verenigde Naties zijn opgesteld.
In 2021 heeft een uitgebreide scan ons inzicht gegeven waar wij de meeste CO2 uitstoot mee kunnen reduceren. Op basis hiervan zijn verschillende interne werkgroepen gestart om deze reductie vorm te geven.
Duurzaam beleggen
Wij beleggen een deel van de ontvangen premies. Wij beleggen in aandelen van organisaties die rekening houden met het milieu, mensenrechten en goede arbeidsomstandigheden. Wij houden ons hierbij aan de ‘Code Duurzaam Beleggen’ van het Verbond van Verzekeraars. Ondertussen werken wij aan de transformatie naar een nog duurzamer beleggingsportfolio. Lees meer over onze beleggingsprincipes.
CO2 uitstoot
Wij compenseren sinds 2018 de CO2 uitstoot die wordt veroorzaakt door onze eigen bronnen. Alle stroom en gas wordt groen ingekocht door middel van zogeheten groencertificaten en betreft Nederlandse windenergie.
Duurzaamheid in de keten
Wij werken al jaren met schadeherstelpartners die actief rekening houden met het milieu en de maatschappij. Sinds 2015 hebben we bijvoorbeeld concretere afspraken gemaakt met onze herstelpartners dat MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) een prominent onderdeel dient te zijn van de dagelijkse activiteiten. Om met ons samen te werken moeten zij voldoen aan de MVO- en duurzaamheidsbeleidseisen van de brancheorganisaties waar ze bij zijn aangesloten. Daarnaast stimuleren wij partners om zich aan te sluiten bij bijvoorbeeld de Stichting Duurzaam Repareren, Erkend Duurzaam of een soortgelijke duurzame organisatie. Zo bieden we al duurzaam schadeherstel aan voor woningen en auto's. Hiermee borgen we een actieve bewustwording en dragen we bij aan het reduceren van de milieu-impact van al onze activiteiten.
Verduurzaming van producten
Onze producten gaan met de tijd mee en de voorwaarden worden waar mogelijk verduurzaamd. Zo zijn in de nieuwe Woonverzekering zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen standaard verzekerd. Ondertussen onderzoeken we hoe we onze producten nog verder kunnen verduurzamen.
Veilig Rijden
Onze speciale Veilig Rijden Autoverzekering beloont klanten voor veilig rijgedrag. Door de snelheid, acceleratie, rem- en bochtengedrag te meten, kan een rijscore berekend worden die de klant een korting tot 30% oplevert. We zien aan de hand van data dat de rijscores bij alle leeftijdsgroepen verbeteren gedurende de periode dat klanten Veilig Rijden gebruiken. Daarmee doet het product waarvoor het bedoeld is, namelijk mensen bewust maken van hun rijgedrag. We onderzoeken momenteel of we een extra stimulatie kunnen toevoegen die kan leiden tot minder gereden kilometers. Met alle verzamelde data in de afgelopen vijf jaar – uiteraard geanonimiseerd – hebben we een schat aan informatie over het verkeer en de infrastructuur in Nederland. Die informatie gebruikt ANWB voor het verbeteren van de verkeersveiligheid. Zo is de cirkel rond en is het veel meer dan een verzekering voor je auto. Lees meer over Veilig Rijden.
Wij staan middenin de maatschappij
- Door samen met lokale leveranciers te werken, stimuleren wij de regionale economie.
- Wij sponsoren lokale sportevenementen, zoals de Cascaderun in Hoogeveen. Wij stimuleren onze medewerkers en partners om deel te nemen.
- Medewerkers die meedoen aan sportevenementen voor goede doelen kunnen van ons een bijdrage verwachten. Bijvoorbeeld Alpe d’HuZes.
- Dit jaar hebben wij 10 lokale sportverenigingen voorzien van een financieel steuntje in de rug.
- Onze medewerkers hebben goede ideeën om de regio te verbeteren. Maar vaak is hier niet genoeg geld voor. Wij helpen dan een handje via het Unigarant-fonds.
Onze medewerkers maken ons behulpzaam en betrokken
Zonder onze medewerkers zijn wij nergens. Wij hebben daarom het Unigarant-fonds opgericht. Onze medewerkers hebben goede ideeën om de regio te verbeteren. Maar vaak is hier niet genoeg geld voor. Wij helpen dan een handje.
De mens voorop
Diversiteit is voor ons een vanzelfsprekend thema. Met 41% vrouwen in leidinggevende functies zit Unigarant op het gemiddelde van Nederland en boven het gemiddelde in de financiële sector. Lees hier wat onze vrouwelijke managers van Nationale Vrouwendag vinden.
Fossielvrij reizen
- Fietsverzekeringen. Daardoor werden wij bekend. En daar zijn wij goed in. Komt het even mooi uit dat fietsen een heel duurzame manier van reizen is. Met onze Blijven Fietsen Verzekering sporen wij gestolen fietsen op. Dit voorkomt dat de klant een nieuwe fiets moet kopen en daarmee de productie van nieuwe fietsen.
- Onze medewerkers worden gestimuleerd om CO2 neutraal te reizen. Met ons onlangs aangepaste mobiliteitsbeleid wordt fietsen en reizen met het openbaar vervoer gestimuleerd en vervuilende reismethoden ontmoedigd. Ook zijn er subsidies om de aanschaf van een goede fiets of elektrische auto gemakkelijker te maken voor medewerkers. En we hebben onlangs een grotere fietsenstalling gemaakt mét Sedumdak erop.
- De fietssport heeft een speciale plaats binnen Unigarant. Wij sponsoren Team DSM. Onze medewerkers en partners krijgen regelmatig een kijkje achter de schermen bij dit World Tour team. Zo leren wij van hen over thema’s zoals innovatie.
Zon aangedreven camper
Studenten van de TU Eindhoven bouwden de zon aangedreven camper Stella Vita. Unigarant sponsort deze duurzame innovatie met een gratis verzekering. Lees meer over de Stella Vita.
Ons 'thuis' verduurzamen
- Ons pand verduurzamen wij waar mogelijk. Groene energie en gas namen wij al jaren af, maar we willen méér. In het nieuwbouwgedeelte van ons pand worden duurzame principes toegepast, waarin CO2 uitstoot en circulairiteit centraal staan. Denk hierbij aan driedubbel glas, een sedumdak en duurzame verwarmingsmethoden.
- Wij werken bewust zoveel mogelijk digitaal. Hiermee besparen we CO2 uitstoot door minder woon-werkverkeer, maar ook gaan we bewust om met papier in onze klantcommunicatie. Het papier dat we wel verbruiken bevat altijd een FSC of PEFC keurmerk.
- In ons nieuwe bedrijfsrestaurant verbruiken wij veel minder plastic dan voorheen. Voorverpakte etenswaren proberen wij te mijden en onze dranken schenken we uit glazen flessen.