Unigarant kiest als eerste Nederlandse verzekeraar voor circulair glas
Glas is een schitterend product. Hoe mooi is het dat we dit product met de huidige technieken een tweede leven kunnen geven én daarmee tegelijkertijd 42% CO2 reductie realiseren. Circulair glas noemen we dat. Unigarant, schadeherstelpartner Uniglas en GSF Glasgroep slaan de handen ineen om circulair glas onderdeel te maken van de ANWB/Unigarant woonverzekering.
Hoe werkt circulair glas?
Normaal wordt gebruikt glas uit woningen en kantoorpanden gehaald en in glascontainers naar het buitenland gebracht om daar in een oven omgesmolten te worden tot nieuw 'vlakglas'. Vervolgens wordt het in vrachtwagens naar Nederland getransporteerd om het weer te kunnen uitleveren op de Nederlandse markt. Met circulair glas wordt het glas voorzichtig uit de woningen en kantoorpanden gehaald en vervolgens in een fabriek in Hilversum op maat 'gesneden' om te kunnen herplaatsen. Kortom, minder transport én er komt geen smeltoven aan te pas. Bekijk hier de video. Circulair glas levert per ruit tot 42% CO2-reductie op. Bij het hergebruiken van twee glasbladen kan dit zelfs oplopen tot 95%.
Haralt Lucas, teammanager expertise en schadeherstel bij Unigarant: “Circulair glas heeft dezelfde kwaliteitsgaranties en keurmerken als standaard glas. Als verzekeraar willen we uitsluitend topkwaliteit aanbieden en circulair glas is een vergelijkbare optie. Ten opzichte van volledig nieuw glas bespaar je bij de productie enorm op grondstoffen en energiekosten. Zo werken we samen met onze partners toe naar een volledig circulaire bedrijfsvoering en duurzaam herstel in 2050.”
Duurzaam onderweg
Momenteel is circulair glas een keuzeoptie voor verzekerden met een ANWB woonverzekering uit regio Utrecht. Circulair glas brengt voor deze verzekerden geen extra kosten met zich mee en biedt dezelfde garanties als standaard glas. Met de beoogde uitbreiding van productielocaties van de leverancier van circulair glas, werken we geleidelijk toe naar een duurzamere variant glas voor nog meer klanten van ANWB/Unigarant.
“Duurzame vernieuwing vraagt om pionieren en innoveren. Met deze pilot maken we impact op het verduurzamen van de maatschappij door het toepassen van circulariteit en reduceren van CO2 uitstoot.”, aldus Haralt Lucas.