Corona komt met plussen en minnen
Afgelopen week kregen we leuk nieuws van onderzoeksbureau MoneyView. Onze ANWB Doorlopende Reis- en Annuleringsverzekering heeft opnieuw de 5-sterrenrating gekregen. Een mooie opsteker in een ongekende tijd.
Het was oprecht heel erg spannend om te zien hoe corona de wereld in zijn greep nam. De impact van het virus is enorm gebleken. Dat geldt natuurlijk voor mij als persoon, maar als commercieel verantwoordelijke van de grootste reisverzekeraar van het land in het bijzonder.
Hoe druk was het?
En terwijl de reisadviezen van groen naar rood schoten, nam bij ons de drukte toe. Met name de eerste weken regende het bij ons reisteam vragen en annuleringen. Dat zorgde niet alleen voor een flinke schadelast die ondertussen in de miljoenen loopt, maar vroeg ook een gigantische inspanning van onze collega’s. Het was letterlijk alle hens aan dek om klanten het serviceniveau te bieden dat ze van ons mogen verwachten. Unigarant zou Unigarant niet zijn als er niet vanuit alle hoeken van het bedrijf zou worden bijgesprongen om alles te bolwerken. En dat gebeurde dus ook.
“Daar zit je dan met je prachtige 5-sterren reisproduct terwijl er niemand op reis gaat”
Nu we in een wat rustiger vaarwater komen –het is nog niet voorbij mind you– en we ruim 26.000 calls en claims verder zijn, kunnen we even adem halen. We kunnen met trots terugkijken en concluderen dat we het samen fantastisch hebben gedaan.
Wat betekent dit voor Unigarant/ANWB Verzekeren?
Daar zit je dan met je prachtige 5-sterren reisproduct terwijl er niemand op reis gaat. Maar gelukkig komt corona met plussen en minnen. Zelfs bij reisverzekeringen. Want hoewel de coronaclaims zwaar op de schadelast drukken, zorgen de quarantaine en gesloten grenzen ervoor dat de reguliere schades en schadelast lager uitvalt. Er wordt immers niet gereisd en dus ook niet geclaimd.
We zien het dempende effect op schadelast overigens in meer portefeuilles terug. De eerste maanden van de crisis werden door het afgenomen wegverkeer minder autoschades geclaimd. Overigens heeft dit weer gevolgen voor onze partners in het herstelnetwerk. Daarom komen we onze partners tegemoet met een coronavergoeding. En doordat mensen meer thuis zijn, wordt er minder ingebroken.
Dat mensen niet op reis konden, zien we ook terug in de verkopen van onze recreatieve verzekeringen. Nederlanders willen er toch op uit, dus kopen we campers, caravans en boten. Al deze verzekeringen lieten een stijging zien. Het aantal verkochte camperverzekeringen steeg in mei met maar liefst 32 procent ten opzichte van mei 2019.
Maar er is één soort verzekering die overal boven uitschiet: onze e-bike verzekering. Want nu de klad zit in buitenlandvakanties en het OV maar beperkt toegankelijk is, piekt de e-bike verkoop. We zien dat er vooral online veel verzekeringen gesloten worden. De verkopen via dat kanaal zijn met 70% toegenomen ten opzichte van vorig jaar.
Toch op reis in het nieuwe normaal?
Nu de eerste maanden van de crisis achter de rug zijn, kunnen we ons gaan richten op ‘het nieuwe normaal’. Het leven komt weer op gang en in de slipstream daarvan zien we onze schadelast normaliseren tot het niveau van voor de crisis.
“Het aantal verkochte camperverzekeringen steeg met maar liefst 32 procent!”
Ik ben blij voor de horeca en de reissector dat de versoepelingen voor het begin van de zomervakantie zijn doorgevoerd. Ondertussen zetten veel Europese reisbestemmingen de afgelopen week hun grenzen toch op een kiertje. Op de ANWB Reiswijzer vind je per land hoe de vlag erbij hangt. Kunnen we toch nog op pad deze zomer. Mocht je op zoek zijn naar een goede reisverzekering? Wij hebben een mooi, award winning reisproduct klaar staan.
Fijne zomer, doe voorzichtig en blijf gezond!
Ivonne van den Heuvel