Heeft u vanwege bosbranden of overstromingen vragen over uw reis- en annuleringsverzekering? Wij helpen u graag met onze antwoorden.
Terug naar overzicht
Tweewiel 24 mei 2019

Fiets gestolen? ANWB spoort hem op

ANWB_Blijven Fietsen Verzekering.jpg

In Nederland wordt er heel wat afgefietst. We hebben daarom ook wel wat over voor een goede fiets. Maar fietsendiefstal kan het fietsplezier behoorlijk verpesten. Verzekerd zijn tegen diefstal geeft een goed gevoel, maar verandert helaas niets aan het feit dat de zorgvuldig uitgezochte fiets verdwenen is. Daarom ontwikkelde ANWB de Blijven Fietsen Verzekering. Wij plaatsen dan een track&trace-zender op de fiets, zodat hij teruggevonden wordt als iemand er mee aan de haal gaat.

"Dat heeft natuurlijk alleen zin als er ook een goed vervolg wordt gegeven aan een diefstal", vertelt Bert Gelling, productmanager fietsverzekeringen. "Daarvoor werken we samen met KPN én Fris. Verzekerden kunnen de diefstal door middel van een app eenvoudig en snel melden en dankzij techniek van KPN kan de fiets dan tot op een meter nauwkeurig gelokaliseerd worden. Het doel is de fiets terug te geven aan de verzekerde en daarvoor maken we gebruik van de diensten van FRIS. Zij kunnen zelf de fiets terughalen, maar in sommige gevallen wordt er ook voor gekozen om BOA’s of de politie in te schakelen. Om te voorkomen dat onze klanten zelf op zoek gaan naar hun fiets wordt de informatie over de vindplaats niet met hen gedeeld."

Preventieve werking

"De Blijven Verzekering bestaat nu een jaar en is een succes. Zo’n 70 procent van de fietsen is dankzij onze werkwijze teruggebracht naar de eigenaar. De verzekering werkt zelfs preventief, want naast de zender wordt ook een sticker op de fiets geplaatst. Dieven zijn dus gewaarschuwd."

Je eigen fiets onbeschadigd terug

Bij de ontwikkeling van nieuwe verzekeringsproducten staat de wens van klanten altijd centraal. Onze productontwikkelaars waren in de veronderstelling dat verzekerden bij diefstal het liefst een nieuwe fiets ontvangen. "Toch bleek uit onderzoek dat veel mensen graag hun eigen fiets terugkrijgen, omdat ze die ooit met veel zorg hebben uitgekozen. Daarom brengen we de gestolen fiets terug bij de rechtmatige eigenaar. Eventuele schade laten wij repareren. En mocht de fiets niet binnen 48 uur teruggevonden worden, dan ontvangt de verzekerde de eerste vijf jaar een nieuwe fiets van hetzelfde merk en hetzelfde type."

“Als we een bijdrage kunnen leveren aan het beperken van die schadelast én ervoor kunnen zorgen dat meer Nederlanders kunnen blijven fietsen, dan zijn wij tevreden.”

Voor meer fietsers beschikbaar

Tot voor kort was de verzekering alleen beschikbaar voor ANWB-leden, maar vanaf dit voorjaar is de verzekering voor iedereen beschikbaar. "Omdat de Blijven Fietsen Verzekering een jaar na invoering al zo’n succes is, zorgt ANWB ervoor dat meer fietsers kunnen profiteren van de voordelen. Bovendien is de verzekering nu ook online af te sluiten en niet langer alleen via tweewielerspeciaalzaken. We hebben onderzocht of daar animo voor is en dat blijkt zo te zijn."

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

"Voor ons is het een mooie gelegenheid om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid in de praktijk te brengen, want we willen niet alleen onze verzekerden hun fiets terug kunnen geven, we willen ook het maatschappelijke probleem van fietsendiefstal aanpakken. Fietsendiefstal kost Nederland ontzettend veel, 600 miljoen euro per jaar om precies te zijn. Als we een bijdrage kunnen leveren aan het beperken van die schadelast én ervoor kunnen zorgen dat meer Nederlanders kunnen blijven fietsen, dan zijn wij tevreden."  

Een Fietspas met extra’s voor ANWB-leden

"Voor onze ANWB-leden zit in de Fietsen App ook de ANWB Fietspas. Deze biedt veel extra’s,  zoals 24/7 pechhulp, een gratis fietscheck met 15 procent korting op onderdelen bij reparatie, juridisch advies bij een ongeval en korting bij Gastvrij Plus-punten. Op onze website geven we trouwens tal van tips die de kans op fietsendiefstal verkleinen."

Unigarant